Blog > Komentarze do wpisu

ogórki kanapkowe PRZEPIS

Sezon ogórkowy, to zawsze wybór, jakie ogórki robimy w tym roku.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. To nasze „ogórki kanapkowe”. Jak sama nazwa mówi doskonale nadają się na kanapki, zwłaszcza te do szkoły czy pracy, a i z II daniem też świetnie współpracują. Słodko- kwaśne, polecam.

składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 4 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki octu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 20 ziaren angielskich
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

zalewa:

zagotować wodę z przyprawami, dodać ocet i gotować jeszcze 5 min.

wykonanie:

[1] ogórki umyć, i pokroić(ze skórką) w cienkie plastry (np. na mandolinie)
[2] ułożyć ciasno w słoikach
[3] zalać gorącą zalewą i zamknąć
[4] wstawić go garnka, do letniej wody i zagotować.
[5] pasteryzować (gotować) 5-7 minut.

Ogórki można już próbować po 10 dniach.

 

smacznego

środa, 11 lipca 2018, gospodarnakuchnia