Blog > Komentarze do wpisu

sos makowy do kutii lub łazanek

 Uwielbiam, choć kaloryczny co roku gości na naszym stole. W wersji dla dorosłych można dodać kieliszek brandy. Doskonale komponuje się zarówno z makaronem, kluseczkami drożdżowymi oraz ziarnem owsa.  Mak z cukrem można przygotować dzień wcześniej, resztę dodać w dniu Wigilii. Moje dzieci nie lubią rodzynek, więc kroję je na 4 części by je ukryć, dodaję jagody goi i mix owoców kandyzowanych, a Ty jak skomponujesz Twój sos? Jeśli nie możesz nabiału – śmietanę zamień na gęstą część mleka kokosowego.-

składniki:

1 szklanka maku (ok 160 g)

1szklanka cukru pudru

100 g rodzynek sułtańskich

3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów

4 łyżki miodu płynnego

1 szklanka śmietany kremówki -30%

Wykonanie:

[1] mak zalać 2 szklankami wody i gotować do wchłonięcia, przemielić 2 razy

[2] Dodać pozostałe składniki i wymieszać,

[3] wymieszać z makaronem(kluseczkami) ok 1 godzinę  przed podaniem

 

Do kutii szczególnie polecam kaszę owsianą zamiast jęczmiennej *pęczak) lub trudno dostępnej pszenicy. Dzięki temu Kutia nie tylko będzie bezglutenowa, ale zyska na smaku. Kaszę owsianą możemy również ugotować na drugie danie, zamiast klasycznych ziemniaczków. 

poniedziałek, 25 grudnia 2017, gospodarnakuchnia